Veľký zoznam zdrojov a inšpirácií (nielen) pre web developerov

Veľký zoznam zdrojov a inšpirácií (nielen) pre web developerov

Vývoj softvéru sa vždy točí okolo vzdelávania. Priemysel rýchlo napreduje, vznikajú nové jazyky, frameworky a systémy vyrastajú zdanlivo cez noc. Aj preto som pre vás dal dokopy zoznam užitočných zdrojov a inšpirácií, s ktorými budete stále v obraze.

Tento zoznam obsahuje okrem zdrojov s vlastným obsahom aj takzvané agregátory odkazov, ktoré hľadajú a zdieľajú odkazy na web s obsahom.

Každý zdroj, ktorý tu nájdete, zahŕňa vývoj softvéru vo všeobecnosti a nie je zameraný na konkrétnu oblasť programovania. Inšpirovať sa z nich teda môžu aj UX dizajnéri, grafici a celkovo každý, kto sa podieľa na tvorbe webových stránok či softvéru.

Ak však nemáte čas, postačí aj to, keď sa článkom preklikáte a nájdete si v ňom aspoň jeden zdroj, ktorý vám bude vyhovovať. Ešte jedna poznámka – všetky nasledujúce zdroje som zoradil pseudo náhodne. ;)

inspiracie-developerov-02.gif Zdroj: Devrant.com

Discoverdev.io

Discover Dev prináša denný prehľad tých najlepších blogov na internete. O výber sa pritom stará umelá inteligencia spolu s komunitou nerdov z celého sveta.

Osobne ma prekvapuje počet zdrojov tejto služby. Pri jej prezeraní dennodenne nachádzam weby, ktoré môj prehliadač ešte nikdy neotvoril. Nové inšpirácie si môžete prezerať priamo na samotnej stránke, formou newslettera či RSS čítačky.

Obsahovo mi články zdieľané touto službou prídu dosť náročné a tematicky rôznorodé. Všetky príspevky sú ale otagovane (tematicky označené), takže si môžete jednoducho vyfiltrovať oblasť vášho záujmu.

Odporúčam najmä ak sa zaujímate o blockchain, big data, A.I., DevOps či machine learning. Zaujímavosťou je absencia tagu PHP. :(

inspiracie-developerov-03.jpg Zdroj: Skeletonclaw.com

Morningcupofcoding

Morning Cup of Coding – každodenný newsletter, ktorý obsahuje dosť dlhé technické články zo všetkých oblastí softvérového inžinierstva. Ide o denné spravodajstvo, podobne ako Discover Dev. Oproti tomu sa však viac zameriava na programovacie jazyky. Všetok obsah pridáva a spravuje programátor zvaný PEK .

inspiracie-developerov-04.jpg Zdroj: Reddit.com

DEV.to

Asi každá skupina ľudí, komunita, etnikum, grupa, plejáda či kasta už má na internete svoju vlastnú sociálnu sieť – online portál, kde sa cítia ako doma. Mamičky majú Modrého koňa, ľudia, ktorí sa fotia v zrkadle, majú Instagram, sporo odeté dievčence Snapchat, HR LinkedIn, Putinovi nohsledi VK, zvyšok sveta FB a tak ďalej.

Sociálna sieť Dev.to, založená na forme blogovania, je pre programátora potrebná minimálne tak ako Stack Overflow. Skvelá online komunita spája začiatočníkov, juniorov a profesionálov vo svojom odbore.

Všetci používatelia tu môžu pridávať články, pýtať sa alebo diskutovať, a tak si vzájomne pomáhať kariérne aj osobnostne rásť. V tomto je rozdiel napríklad pri Medium.com (spomeniem neskôr), ktorý si podľa môjho názoru vyžaduje vyššiu odbornú úroveň autora a čitateľa.

Samotná aplikácia je opensource, v pozadí využíva technológie ako Preact (okresany React) pre frontend a Ruby on Rails na backende. inspiracie-developerov-05.jpg Zdroj: Reddit.com

Medium.com

Masívne obľúbený projekt, ktorý by sa dal korunovať slovami “Kráľ všetkých blogov”. Portál nie je zameraný na vývoj softvéru ako takého, ale všeobecne, zohľadňujúc všetky radosti a problémy ľudstva.

Po registrácii si vyklikáte svoje preferencie a Medium pre vás vyberie obsahovo relevantné články. Algoritmus hľadá čo najlepší “match” a učením zlepšuje svoju presnosť. Teda, čím viac čítate a odoberáte, o to lepšie články nachádzate. To môžete výrazne urýchliť pridaním overených zdrojov. Prikladám teda mnou obľúbené profily, na ktoré nedám dopustiť.

Ide o dosť známe a najmä veľké projekty s množstvom článkov, na ktorých sa môžete spolupodieľať aj vy. Pokiaľ ste teda autor a chcete zviditeľniť svoj článok, stačí napísať a daný projekt môže zdieľať váš článok. Následne ho garantovane uvidia tisíce čitateľov. inspiracie-developerov-06.jpg

DailyNow.co

Správca noviniek, ktorý uľahčuje prácu večne vyťaženým developerom. Ide o rozšírenie do prehliadača (Firefox, Chrome, Toilet verzia :D ), ktoré sa obsahovo zameriava na fullstack programovanie a technológie. Práve v tom sa líši od známejších služieb tohto typu, ako sú napríklad Muz.li alebo Piktab.

V dobe písania tohto článku DailyNow vyhľadávalo na dvadsiatich weboch a za jeden deň do feedu pribudlo 107 nových článkov. Ich obsahová kvalita je vysoká, rovnako ako samotná kvalita aplikácie. Jediná chyba spočíva v absencii možnosti filtrovať zdroje.

Mnoho z týchto zdrojov popisujem aj v tomto článku, nemusíte ich preto dennodenne navštevovať a prezerať, či náhodou nepribudol nový obsah. DailyNow vám ich prehľadne naservíruje z pohodlia novootvorenej karty vo vašom prehliadači.

inspiracie-developerov-07.gif Zdroj: DailyNow.co

Tympanus.net/Codrops

Codrops blog, ktorý je postavený na Wordpresse, sa zameriava na webdizajn a vývoj. Minimálne raz za dva týždne tu pribudnú jeden či dva návody o posledných webových trendoch, technikách a nových možnostiach v programovaní.

Túto stránku vám odporúčam najmä v prípade, ak radi používate SVG, poprípade hľadáte nové inšpirácie. Každý jeden článok obsahuje live demo a návod, ktorý vás naučí, ako používať danú techniku. Ich GitHub repozitár obsahuje 202 položiek, to všetko pod vlastnou licenciou, ktorá umožňuje osobné či komerčné využitie.

Okrem blogovania ponúka tento web aj takzvané “collective”. Ide o zbierky (468 kolekcií), ktoré predstavujú novinky a zdroje z webdizajnu a developerskej komunity. Dokonca môžete pridať aj vlastnú novinku, a to cez kontaktný formulár.

Snippets

List nižšie propaguje zaujímavé projekty, ktoré obsahujú nespočetné množstvo frontend snippetov (malý znovupoužiteľný kus programového kódu). Pokiaľ vás tlačí čas, môžete ich jednoducho vyhľadať a použiť na svojom projekte.

  • jQuerycards.com
  • Bootsnipp.com – Množstvo Bootstrap snippetov
  • Unheap.com
  • Codepen.io – web sa prezentuje ako sociálne vývojové prostredie (playground) priamo vo vašom prehliadači. Pokiaľ však vytvoríte nejaký snippet, je verejne dostupný (premium používatelia môžu vytvárať private snippets) a hocikto si ho môže prezerať či kopírovať. Aj preto ho pridávam do tejto kategórie. Odporúčam odoberať jeden z najkrajších a najužitočnejších newsletterov, ktoré som doposiaľ videl. inspiracie-developerov-08.gif Zdroj: Reddit.com

Videá

Pokiaľ vás už unavilo všetko to odborné čítanie alebo jednoducho neradi čítate, môžete dať prednosť pohodlnejšiej audiovizuálnej forme. Nedá mi preto v krátkosti nespomenúť zopár zdrojov aj v tomto formáte.

  • Dev.tube je niečo ako Netflix pre programátorov, ktorým ponúka k zhliadnutiu skutočne obrovský zoznam videí
  • Pokiaľ máte radi videokurzy, rozhodne odporúčam ten od Harvardu . Kurz je, samozrejme, zdarma, no ponúka aj platenú možnosť získať po úspešnom dokončení certifikát
  • Vynikajúce kurzy má vo svojej ponuke aj Scotch.io , avšak vyše polovica kurzov je dostupná iba prémiovým používateľom. Zadarmo si však stále môžete pozrieť vyše 200 kvalitne spracovaných kurzov

inspiracie-developerov-09.gif Zdroj: Reddit.com

Graveyard

Podobne zameraných webov ktoré som si obľúbil, je vážne hromada. No kde na to všetko vziať čas? Aj preto nižšie spomínané weby sledujem len zriedka a sú zaradené do sekcie pomenovanej graveyard (taky ten “cmintier” odkazov).

Záverečný zoznam vám teda sprostredkujem bez akéhokoľvek opisu, formou linkov. Sú však veľmi prospešné a zaujímavé, takže vám odporúčam minimálne zbežne si ich prezrieť.

inspiracie-developerov-10.jpg

Za ten čas, čo som písal tento článok, pribudlo 300+ článkov do DailyNow, vznikli minimálne tri JS knižnice a Netflix konečne pridal Narcos Mexico. Podobne ako vesmír neustále expanduje, aj softvér sa neustále mení, rastie a napreduje. Sledovanie trendov sa niekomu môže javiť ako mrhanie času. Ja to však beriem ako investíciu do budúcnosti, ktorá si vás skôr či neskôr určite nájde.

Na záver si dovolím konštatovať, že tento rok bol dobrý na nové softvérové trendy a ja som zlý na písanie zoznamov. Viac-menej sa mi však úspešne podarilo napísať svoj prvý blog. Celé to tu ukončím, pretože som asi našiel riešenie chyby na tridsiatom riadku…

Budem rád keď mi napíšete do komentárov váš názor na tento môj výtvor, poprípade vaše obľúbené zdroje inšpirácií. inspiracie-developerov-11.gif Zdroj: Reddit.com